Cikkek

A 767/2009 EK rendelet a takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról 
Kimazsolázott információk a fogyasztók számára
 
 

A kedvtelésből tartott állatok gazdáinak jogos elvárása az állateledel iparral szemben, hogy a gyártók legfőbb célja az legyen, hogy biztonságos állateledeleket gyártson, amelyek hosszú és egészséges életet biztosítanak a kedvenceiknek. Az állateledelekről szóló információk különböző utakon jutnak el a fogyasztókig (ez esetben a gazdikig), beleértve a csomagoláson lévő címkén szereplőket és a csomagoláson kívül a szórólapokat, honlapokat, a nyomtatott sajtóban és a televízióban, stb. megjelenő reklámokat.


A 767/2009 EK rendelet a takarmányok forgalomba hozataláról és felhasználásáról lefekteti azokat az alapvető szabályokat, amelyek meghatározzák, milyen formában kell ezeket az információkat továbbítani. Ezen kívül az állateledelek – mint minden más fogyasztói termékek – reklámozására is vonatkozik a 2006/114 és a 89/552 irányelvekben összefoglalt általános európai uniós reklámszabályozás.
 

A 767/2009 EK rendelet 2010. szeptember 01-én hazánkban is hatályba lépett, így a gyártói tevékenységet már ez alapján kell ellenőrizni, illetve a termékek címkéjén a jelöléseket is ennek megfelelően kell feltűntetni.
 

A rendelet a takarmány címkéjén feltűntetett állításokra vonatkozóan az alábbi alapelveket rögzíti:

„Az információ nem tévesztheti meg a felhasználót

 • a) a takarmány tervezett felhasználását és jellemzőit illetően, különös tekintettel a takarmány jellegére, előállításának vagy termelésének módszerére, tulajdonságaira, összetételére, mennyiségére, eltarthatóságára, valamint azokra az állatfajokra vagy -kategóriákra, amelyek etetésére szánták;
   
 • b) olyan hatásoknak és jellemzőknek a takarmánynak való tulajdonításával, amelyekkel a takarmány nem rendelkezik, vagy annak a sugallásával, hogy a takarmánynak különleges jellemzői vannak, miközben minden hasonló takarmány is rendelkezik ilyen jellemzőkkel;
   
 • c) a címkézés közösségi jegyzéknek, valamint a Rendelet 24. és 25. cikkben említett közösségi kódexeknek való megfelelése terén. A takarmány-alapanyag vagy összetett takarmány címkézésén és kiszerelésén nem állítható, hogy:

 • a) segítségével megelőzhető, kezelhető vagy gyógyítható valamilyen betegség, az 1831/2003/EK rendelet szerint engedélyezett kokcidiosztatikumok és hisztomonosztatikumok kivételével; ez a pont azonban nem alkalmazható a táplálási egyensúly felborulására vonatkozó állításokra, amennyiben ahhoz nem társítanak kóros tünetet;
   
 • b) a tervezett felhasználások 9. cikkben említett jegyzékében felsorolt különleges táplálkozási célt szolgál, kivéve, ha megfelel az abban foglalt követelményeknek.
   
 • c) a kötelező címkézési adatok könnyen azonosíthatóak, és azokat egyéb információ nem fedi el. Azokat olyan színben, betűtípussal és méretben tüntetik fel, amely nem szorítja háttérbe, vagy nem emeli ki az információ egyik részét sem, hacsak e változtatás nem azt a célt szolgálja, hogy biztonsági figyelmeztetésekre hívja fel a figyelmet.”
   

Ennek apropójából szeretnék néhány apró gyöngyszemet kiemelni, illetve gazdi-társaim figyelmét felhívni néhány aprócska szófordulatra, információ-morzsára,
amellyel valós, vagy esetleg valótlan információhoz juthatunk az állateledel címkék böngészése közben. A termék megnevezése, összetevőinek felsorolása, az etetési útmutató, a tárolási javaslat, vagy a garantált beltartalmi értékek, vagy a gyártási és minőség megőrzési idő feltűntetése nem képezi jelen aprócska írás témáját - feltételezzük, hogy minden gyártó felelősségteljesen és objektíven tűnteti fel a felsorolt információkat.


Lássuk a példákat:

 • Természetes
  A “természetes” kifejezést csak olyan (növényi, állati eredetű, vagy mikroorganizmus, ásványi anyag) állateledel összetevőre lehet használni, amelyhez semmit sem adtak hozzá, és semmilyen fizikai kezelést nem kapott, kivéve azokat, amelyek alkalmassá teszi az állateledelekhez való felhasználáshoz és megőrizte a természetes összetételét.
   
 • Light
  Ha egy terméket “light”-nak neveznek, egy tápanyagra vagy más anyagra történő minden utalás nélkül (könnyített XX-tartalom, XX light), akkor a Light kifejezés az összehasonlítható más állateledelekhez képest csökkentett energiatartalomra utal.

  Ahhoz, hogy ezt az állítást lehessen használni, a termék energiasűrűségének legalább 15%-kal alacsonyabbnak kell lennie az ugyanazon márka vagy a
  versenytárs összehasonlítható standard állateledel termékénél. (Utóbbinál az összehasonlító reklámra vonatkozó részt kell használni.)

Funkcionális állítások:

 • 1. Tápanyag funkciós állítások
  A tápanyag funkciós állítás egyszerűen összekapcsolja a termékben található tápanyagot / a tápanyagok keverékét és a növekedésben, fejlődésben és a test normális funkcióira gyakorolt fiziológiai szerepét, anélkül, hogy további részleteket közölne a hatásfokról vagy a hatásmechanizmusról. 
  Példák:
  + Kalciumot tartalmaz az erős és egészséges csontokért és fogakért.
  + Az E Vitamin védi a zsír- és testszöveteket az oxidációtól.

 

 • 2. Funkcióerősítő állítások
  A funkcióerősítő állítások a tápanyag vagy más anyag egyedül vagy keverékben, a fiziológiai funkciókra vagy a biológiai tevékenységre, a növekedésre, fejlődésre és a normális életfunkciókra gyakorolt hatáson felüli speciális jótékony hatását írja le. Nem kell utalni sem a konkrét betegségre, sem a patológiai állapotokra.
  Példa:
  Cikóriát tartalmaz a belekben élő jótékony baktériumok növekedésének elősegítésére
 • 3. Egészségmegőrző és betegségi kockázat csökkentéséről szóló állítások
  Az ilyen állítások olyan tápanyag vagy más anyag fogyasztásához kapcsolódnak, amelyek önmagukban vagy keverékben fogyasztva segítenek egy betegség kockázatának csökkentésében vagy a fiziológiai funkciók vagy az egészség megőrzésében. 
  Példa:
  + Omega 3 zsírsavakkal az ízületi egészség megőrzéséért

  Egy betegség kezelésre, gyógyítására vagy megelőzésére vonatkozó állítások gyógyhatásúnak mutatnak be egy terméket, azonban olyan kifejezést, mint a “megelőz” lehet használni, ha nem kapcsolódik egy betegséghez.
  Példa:
  + “megelőzi a szőrcsomók kialakulását”
  + “megelőzi a fogkőképződést”

Bizonyítási szabályok:

A bizonyítás megvédi a fogyasztót a hamis állításoktól, és megteremti számára a megalapozott vásárlási döntést.

 • A jól alátámasztott állítások lehetővé teszik az ipar számára, hogy előnyöket kínáljanak az állatoknak és gazdáiknak és ösztönzik a befektetéseket a folyamatos innovációba.
   
 • A használt állítás természete és típusa határozza meg az alátámasztás fokozatát. Az állítás jellegétől függően ennek alapja lehet általános tudás (generikus állítások), vagy tudományos bizonyítékokat igényel (innovatív állítások).
   
 • A tudományos bizonyíték alapja lehet meglévő tudományos irodalom, publikált vagy publikálatlan új kutatás, vagy a kettő ötvözete.
   
 • A tudományos dossziénak elérhetőnek kell lennie a takarmány forgalomba helyezésének időpontjában.

Barabás-Fücsök Gabriella
Ezen cikk tartalma sem részben, sem egészben (megjelölve a forrást sem) NEM másolható az oldal engedélye nélkül.Szólj hozzá most! Te milyen érdekességekkel találkoztál már egy-egy állateledel cimkéjén vagy csomagolásán?
(a hozzászólásban ha lehet, mellőzzük a márka/gyártó megjelölését)
 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni.
 
Ossza meg ismerőseivel:
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
állat apróhirdetés
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Legújabb jutalmazások
Simogatás   Goldenhill's Carbon [Guszti] 2021.04.15. 09:07
Simogatás   2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49