Az állatorvos válaszol


Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Rendelőnket 2002. februárjában nyitottuk meg Dr. Majthényi Imre és Dr. Komlóssy Zsuzsanna vezetésével. 2004-ben csatlakozott hozzánk Dr. Kránitz Andrea; 2005-ben asszisztensnőnk Szűcs Adél; 2008-ban pedig nyegyedik állatorvos kolléganőnk Dr. Nagy Szabina.
Rendelőnkben állatorvosaink szakosodnak a gyógyászat egyes területeire. Komlóssy doktornő szakterülete a szemészet, ízületi műtétek, kardiológia; Kránitz doktornő érdeklődése a belgyógyászat, bőrgyógyászat, azon belül is az allergiavizsgálatok elvégzése; Nagy doktornő figyelme pedig az egzotikus kisállatok és az Ultrahang vizsgálatok felé irányul. Majthényi doktor végez lágy- és csontsebészeti műtéteket; röntgenvizsgálatokat, valamint galamb-egészségügyi specialista állatorvosként foglalkozik a különféle madarak gyógyításával.
Az állatorvos válaszol


Kérdés: Dalos Judit (Miskolc)

Válasz:

Kedves Judit!

A fülek lekonyulóvá tételére nem ismerek krémeket. Ha állni akar a fül, elég sokféle módszerrel lehet próbálkozni a porc "megtörésére". Legkevésbé invazív, ha a kívánt állásban dörzsölgetjük, masszírozgatjuk a kutyus fülét, a porcon levő hajtásnál.
Szoktak apróbb súlyokat ragasztani a fülcimpa végére, ami így a kívánt helyzetben megtörik.
És mint mindenre, ha egyszerűbben nem jön össze vannak különféle korrekciós, plasztikai műtétek.

Kérdés: (budapest)

Válasz:

Kedves Nyuszigazdi!

Sajnos előfordul nyuszikkal, hogy ugrándozásaik közben letörik a karmuk. Nem írta hogy elülső vagy hátulsó lábon történt ez a baleset, de kezelés szempontjából lényegében nem számít. Valóban nem lehet neki ez jó érzés, körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani, mint mikor nekünk szakad be a körmünk. Nem kellemes, de külön fájdalomcsillapítást nem igényel általában. Attól kifejezetten óvom, hogy otthon bármiféle fájdalomcsillapítót adjon a kis nyuszinak. Ezzel az állatorvost kellene megvárni. Addig is célszerű lenne a "fityegő" karmot valamilyen módon eltávolítani, a sérült területet pedig Betadine oldattal lefertőtleníteni. Ezt napjában többször is meg kellene csinálni. Nyilván a láb, talpi rész nem steril terület, de igyekezni kell minél tisztábban tartani. Ezáltal figyelni is tudja a lábat, karmot, követhető a gyógyulás. Ha forgácsot használnak alomanyagként akkor ez időre érdemes lehet azt lecserélni, pl. csak szénát, vagy esetleg vastag, puha ruhát almolni a nyuszi alá, így elkerülhető hogy az alom beleragadjon a kezelt területbe. Ugyanakkor érdemes ellenőrizni a többi karmot is, ha túl hosszú, vissza kell vágni nehogy elakadjon!
Sok sikert a kezeléshez!

Kérdés: Andi ()

Válasz:

Kedves Andi!

A kérdéseket is úgy tette fel, mint aki már a válaszokat is tudja! :)
A szuka kutyusok valamikor 8-12 hónapos koruk körül tüzelnek először. Az első tüzelés, gyakran elég jellegtelen, sokszor akár észrevétlen is marad.
Pérájuk, megduzzad, apró vércseppeket hagyhatnak maguk után, gyakran nyalogatják nemi szervüket.... ezek a leggyakoribb jelek.
Viselkedésük "kedvesebb" lesz, a kan kutyák élénken érdeklődnek utánuk. A tüzelés kezdetétől számított 9-12 nap környékén "meg is állnak" a kan kutyusoknak.
Első tüzelésre nem ajánlott almot tervezni, úgyhogy kerülni kell a kanokkal történő érintkezést az ivarzás ideje alatt (14-21 nap).

Kérdés: (farkaslyuk)

Válasz:

Kedves Tamás!


Egy teljes emlőléc kiirtás nagyon nagy műtét. Egy ember hasonló műtét után legalább két hétig az ágyat nyomná. A kutyusok ugyanakkor csodálatos lények, ahogy írja is már eszik-iszik 2 nappal a műtét után.
Természetesen egy tíz éves kutya gyógyulási, regenerációs folyamatai is lassabbak, mint egy fiatalabb állaté.
Legyen türelmes napról-napra nyeri vissza régi önmagát kedvence.
Véleményem szerint a 4-5-dik nap tájára szinte minden vissza fog térni a régi kerékvágásba!

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Eszter!

Nagyon jól tette hogy elvitte a kis nyuszit az állatorvoshoz, a kolléga helyesen járt el, helyileg kezelte a területet és még szisztémásan is védelmet biztosított a kis állat számára. Nem gondolom hogy bármi komplikáció lépne fel. A karom igen érzékeny terület, fájdalmas lehet vérzik, de körülbelül annyira várható szövődmény, mint nálunk embereknél ha beszakad a köröm.
Azt hiszem Ön mindent megtett a nyusziért, amit csak lehetett. Amire esetleg figyelni érdemes a későbbiek folyamán, hogy soha nem szabad hagyni túlnőni a karmokat, nehogy beakadjon bármibe is. De persze balesetek mindig vannak...
Remélem sikerült kicsit megnyugtatnom és már minden rendben van a nyuszival.

Kérdés: (Budapest)

Válasz:

Kedves Andrea!

A nyuszik szaporodásukat tekintve ún. indukált ovulátorok, tehát az ovulációhoz valamilyen külső inger (párzás) szükséges. ha kis nyuszija soha nem találkozik bak nyúllal, nem származik belőle semmiféle hátránya. Ha nem szeretné nem szükséges pároztatni, ennek egészségügyi kockázata nincs. Az utódok elhelyezése miatti aggodalma pedig igazán figyelemre méltó, többek között ez is a felelős állattartás lényege.

Kérdés: (Budapest)

Válasz:

Kedves Andrea!

A nyuszijának ettől nem lesz semmi baja, de ha nem is szeretnének tőle fiókákat, akkor mindenféleképpen javasolt a leány ivartalanítása. Ezzel a műtéttel számos idős kori női betegség (méhelváltozások, emlődaganatok...) előzhetők meg.

Kérdés: Piti Erika (Szentes)

Válasz:

Kedves Erika!


A cicák új helyükön körülbelül 2 hét alatt szoknak meg. Ettől természetesen lehet plusz,mínusz eltérés egyes egyedeknél.
Biztos sokat segít, hogy két eddig is együtt élő cica kerül Önhöz.
Bevált recept nincsen, de ami meggyorsíthatja a beilleszkedést, hogy minél több dolgot vegyünk át előző gazdáiktól: étrend, napirend, megszokott kosár, búvóhely, megszokott cicavécé....
Ami még pluszban biztos sokat fog segíteni, a türelem és a szeretet.

Kérdés: ()

Válasz:

Kedves Erika!

A kutyáknál is előforduló combcsatorna-sérvet, minden esetben műteni kell. Más úton sajnos nem gyógykezelhető. Alap esetben, ügyes kézzel, tartalma a hasüregbe visszatolható.
Műteni a kizáródás veszélye miatt kell, mert ez sokkal komolyabb gondot, akár a kedvenc halálát is okozhatja.

Kérdés: Schlakker Eszter ()

Válasz:

Elnézést a késői válaszért a levelet most kaptam meg. Nem tapasztaltam még hasonlót hörcsögnél. pontosan nem tudom milyen módon zajlik ez a "rángatózás" elképzelhető esetleg hogy ébredés után egyfajta ásítás, megrázkódás, mosakodás egyvelegéből adódik ez? Valószínűleg ha másért nem egy személyes vizsgálat miatt érdemes lehet állatorvoshoz menni, de ha egyéb tüneteket nem észlel nem gondolom hogy nagyon aggódni kellene.

 
Ossza meg ismerőseivel:
Ha kérdése lenne kedvencével kapcsolatban, szakértő állatorvosaink készséggel állnak rendelkezésére.
Mit szeretnél legjobban még látni az oldalon?
Állatos olvasnivalókat
Üzenőfalat
Szépségversenyt
Linkgyűjteményt
állat apróhirdetés
Születésnapos állatok
Legtöbben kedvencnek jelölték
Legjobb értékelést kaptak
Rudi (5)
Benji (5)
(5)
Marci (5)
(5)
Pedro (5)
Jackie (5)
(5)
Bundi (5)
Legújabb jutalmazások
Simogatás   2020.06.28. 13:23
Simogatás   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2019.06.19. 11:45
Gombolyag   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Alvin 2018.09.22. 16:24
Simogatás   Babacica 2017.11.25. 23:22
Simogatás   Izabelle Donterto [Izi] 2017.09.17. 14:38
Csont   Kira 2017.08.08. 11:49
Simogatás   Kira 2017.08.08. 11:49
Csont   Nina 2017.08.08. 11:36